ONT I HANDEN

Har du ont i handen men kan inte riktigt hitta orsaken till varför? Det kan vara mycket jobbigt att ha ont i handen då det är något vi använder oss av dagligen. Många gånger så använder vi våra händer när vi jobbar, när vi utför aktiviteter så väl som att de används i det vardagliga livet. Smärtan som uppstår när man får ont i handen kan kännas på olika sätt. Det kan vara en dov smärta, en stickande smärta, eller en huggande smärta. Ibland domnar handen helt och det pirrar i den samt att det kan vara svårt att göra vanliga saker som att greppa ett glas eller skriva med en penna. Ibland kan handen svullna och bli mycket öm. 

Orsaker och behandling 

En orsak till ont i handen kan vara att du har överansträngt den på något sätt. Det kan även bero på att du gjort en ny sorts rörelse som du inte är van att göra. Kanske du har ett nytt jobb eller börjat med en ny sport. Oftast är värk i handen inget man behöver oroa sig för och det går oftast över av sig själv. Du kan använda ett handledsskydd för att avlasta och få stöd, då du har ont i handen och handleden. Ont i handen kan bero på att du fått en mindre överansträngning men det kan även bero på artrit eller reumatism. 

För att komma till rätta med din smärta så är det bra att vila, avlasta gärna den hand du har ont i så mycket det går. Se till att låta bli att göra rörelser som gör ont och låt bli att lyfta tungt. Det kan även kännas skönt att ha handen i ett högt läge eller att bära ett handledsskydd, så att svullnaden går ner. En kortisonspruta kan även det hjälpa. Om du har väldigt ont i handen, du kan inte använda den alls eller smärtan går inte över, så är det läge att uppsöka vård. Har du haft ont i över tre månader, så är det kroniskt. Om handen ändrar färg, eller om smärtan känns konstig så är det även då viktigt att söka hjälp från läkare.